YDMLab'in Tarihcesi

YDMLab'in hizmet verdigi ozel laboratuvar binasinin projeleri 1973 yilinda hazirlanmaya baslanmis ve 1978 de bina insaati tamamlanmistir.  Daha onceki donemde Taskisla Binasinin bodrum katinda bir betonarme laboratuvari bulunmakta ve Prof.Dr. Kemal Ozden tarafindan verilen "Betonarme Yapilarin Tasima Gucu" dersi kapsaminda betonarme kiris deneyleri yapilmaktadir.  1978 yilinda yeni laboratuvar binasinin hizmete girmesinden sonra Prof.Dr. Rifat Yarar tarafindan betonarme elemanlarda sunme deneyleri gerceklestirilmistir.
13 Mart 1992 tarihinde Erzincan'da yasanan depremden hemen sonra Prof.Dr. Rifat Yarar'in Japonya'ya yaptigi uluslar arasi isbirligi cagrisi ve Prof.Dr. M.Hasan Boduroglu'nun o zamanki Devlet Planlama Teskilatina sundugu "Betonarme Sistemlerde Kolon-Kiris Birlesim Bolgelerinin Davranisi" isimli proje 1993 yilinda olumlu sonuclanmistir.
Turk ve Japon Hukumetleri arasinda 1993 yilinda imzalanan "The Establishment of An Earthquake Disaster Prevention Research Center in Turkey'' isimli anlasma kapsaminda Japonya Uluslararasi Isbirligi Teskilati (JICA) ulkemize onemli bir hibe desteginde bulunmustur.  Projenin bir ayagi Ankara'da o zamanki Afet isleri Dairesi Baskanligi sorumlulugunda, diger ayagi da Istanbul'da ITU Insaat Fakultesinde yurutulmustur. Projenin fakultemizde gerceklestirilmesinde Prof.Dr. Rifat Yarar, Prof.Dr. Hasan Boduroglu, Prof.Dr. Faruk Karadogan ve Prof.Dr. Atilla Ansal cok onemli katkilar vermistir.  Proje, (1 Nisan 1993 - 31 Mart 1998) ve (1 Nisan 1998 - 31 Mart 2000) donemleri olmak uzere iki ayri etaptan olusmustur.
JICA projesinin sagladigi MTS 244.31 hidrolik veren sistemi, yerdegistirme olcum sistemleri ve kucuk genlikli ivme olcerler kullanilarak laboratuvar icinde ve disinda cok sayida deneysel calisma gerceklestirilmis, sektorden deneysel calisma talepleri gelmeye baslamistir. JICA projesi kapsaminda cok sayida hoca ve arastirma gorevlisinin Japonya'ya gidisi ve Japon uzmanin ulkemize gelisi mumkun olmustur. MTS 244.31 hidrolik veren sisteminin elektronik aksamlari, kontrol uniteleri ve yazilimlari bir baska arastirma projesinden saglanan imkan ile Agustos 2011 de guncellenerek, aletlerin daha uzun sure kullanimi mumkun olmustur.
Ingiliz Hukumeti kredisi ile ulkemizdeki bazi universitelere gonderilen ancak teknik sebeplerle faaliyete gecirilemeyen DARTEC hidrolik veren sistemi, 2006 yilinda alinan TUBITAK projelerinin sagladigi imkanlar ile modernize edilerek kullanilmaya baslanmistir.
Gercek zamanda dinamik deneylerin yapilabilmesi icin, 2.35 - 2.35 m plan boyutlarindaki tek eksenli "ARI-I Sarsma Masasi" 2014 yilinda hizmete alinmistir. Yaklasik 250.000 US$ lik proje butcesi, buyuk cogunlugu ITU mezunu olan 19 kisi ve kurulus tarafindan karsilanmistir. Mekanik, elektrik, hidrolik ve yazilim konularindaki ozgun tasarimi ve uretimi ulkemizde gerceklestirilen sarsma masasi, hizmete girisinden bu yana etkin olarak kullanilmaktadir.
Prof.Dr. Erdogan Uzgider yonetiminde NATO Science for Stability Programi cercevesinde gerceklestirilen "Evaluation of Railway Bridges" projesi kapsaminda Haydarpasa'da tesis edilen ve uzun yillar hizmet veren "TCDD - ITU HASLAB Yorulma Deneyleri Laboratuvari" 2015 yilinda faaliyetlerini sonlandirmistir. Insaat Fakultesi ile TCDD arasinda Mart 2016 da imzalanan protokol cercevesinde, bu laboratuvarda kullanilan tum aletler ile celik yorulma cercevesi YDMLab'a getirilmistir. Celik yorulma cercevesi YDMLab yerlesim planina uygun olarak revize edilmis ve tekrar kurulmustur. Yorulma deney sistemini olusturan MTS 244.41 hidrolik verenlerinin elektronik bilesenleri, hidrolik hortum ve veri transfer kablolari, kontrol uniteleri ve yazilimlari bir baska ar-ge projesinden saglanan imkanla guncellenmistir. Modernize edilen sistem, aktif olarak demiryolu altyapi urunleri deneylerinde kullanilmaktadir.
YDMLab'in yonetim gorevini 1993-2007 yillari arasinda Prof.Dr. Faruk Karadogan, 2007-2015 yillari arasinda Prof.Dr. Alper Ilki ve Prof.Dr. Ercan Yuksel, 2015 yilindan bu yana Prof.Dr. Ercan Yuksel surdurmektedir.
YDMLab, kurulusundan bu yana Japonya, Amerika Birlesik Devletleri ve Avrupa Toplulugu ulkelerinden egitim ve arastirma kurumlari ile cok sayida ortak arastirma projesi gerceklestirmistir.
30 yillik surecte, YDMLab'da 40 civari doktora ve 100 den fazla yuksek lisans tez calismasi tamamlanmis, yaklasik 75 tane SCI / SCIE indeksli makale yayimlanmistir. 1997, 2007 ve 2018 yillarinda yayimlanan ulkemiz deprem yonetmeliklerindeki bazi bolumler, YDMLab'da gerceklestirilen deneysel calisma sonuclarina dayandirilmistir.

https://www.ituvakif.org.tr/sayi91
Sayfa PDF  54 / 208
Copyright 2023
Anasayfa
Laboratuvar Hakkinda
Laboratuvar imkanlari
Laboratuvar Faliyetleri
ISG
Formlar
Laboratuvar Plan
Kalibrasyon-Sertifikalar
Bakim Onarim
Laboratuvar Ekip
Iletisim
Anasayfa
Laboratuvar Hakkinda
Laboratuvar imkanlari
Laboratuvar Faliyetleri
Is Sagligi ve Guvenligi
Formlar
Laboratuvar Plan
Kalibrasyon-Sertifikalar
Bakim Onarim
Laboratuvar Ekip
Iletisim